Vikna kommune 150 år!

Jubileet markeres med 4 arrangementer (14/11, 16/11, 20/11 og 24/11).

Først ut er Vikna historielag (14/11) med et todelt arrangement i Samfunnshuset. Programmet denne dagen består av et foredrag med bilder av Roger Walaunet, fordelt på to økter på ca. 45 minutter hver med kaffepause mellom.

Fokuset i foredraget er på kommunen, og tidsrommet er hovedsakelig 1869 – ca. 1960. Temaer vil være lokalstyre før 1837, formannskapsloven, hvordan kommunen var organisert, valgene, bruddet med Nærøy, hva kommunen drev med, Rørviks spesielle rolle i kommunen, delingsforsøket på 20-tallet, den økonomiske situasjonen i mellomkrigstida og styringa av kommunen under andre verdenskrig.

I forbindelse med valgene vil han blant annet se på hvilke grupper som ble innvalgt, politiske partier og kvinnenes politiske rolle. Den første kvinne som stod på ei politisk liste var fra Borgan og det var i 1925, mens den første kvinnen som fikk stemmer ved et valg, fikk det i 1913. Og ei stund var det faktisk nesten like mange kommunister som høyrefolk i Vikna. Hvorfor skilte Nærøy og Vikna lag, og hvorfor ville man dele Vikna i tre kommuner på 1920-tallet, og hvorfor kalte Sigvart Fossaa seg for ordfører? Slike – og mange flere spørsmål – vil han forsøke å svare på.

Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *