Er du i slekt med Petter Dass?

Petter-DassBra mange nålevende Viknaværinger er faktisk det!

Etter litt blaing og søk i boka «Ættebok for Petter Peitersen Dass og hans hustru Margrethe Andersdatter og deres etterkommere i fjorten generasjoner» så dukker det opp kjente Vikna-folk med blant annet navnene Vikestad, Sylten, Pettersen, Hemming, Hansen, Hasfjord, Grunnan, Lothe, Vikestad, Moe, Lothe, Hansvik etc.

Men flest og eldste tilslag får en når en søker på Dekkerhus. En kan f.eks. finne at Kristin Dekkerhus har Petter Dass som sin tipp-tipp-tipp-tipp-tipp-tipp-tipp-tippoldefar. Kanskje noe å sette på CV’en sin!

Etter at boka er åpnet i Nasjonalbiblioteket søker du etter ditt navn satt i anførselstegn i søkeruta som forstørrelsesglasset helt øverst til venstre åpner. Deretter må du grave deg tilbake i tid. På side 9 i boka finner du en bruksanvisning for hvordan du finner hele veien tilbake til Petter og Margrethe Dass.

Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.

8 svar til Er du i slekt med Petter Dass?

 1. Hei ! Har blitt fortalt at jeg er i slekt med Petter Dass. Har en ætteliste som jeg fikk tilsendt for mange år siden. Holder på med et slektstre nå og skjønner jo at slekta er veldig stor. Ættelista navngir 13 navn..nederst Ricard Falch ca år 1500 Danmark. Nr 9 på lista finner jeg Peder J Falck. .Petter Dass’ bestefar. Nr 3 på lista min tippoldefar Petter Pedersen f.1847, g med Ingeborg f Hansdatter. Kan denne informasjonen være riktig ?

 2. Dag Fjær sier:

  Elen Maria Mortensdatter Sommer (1787 – 1845) som blir gift i Ytre Namdal, er datter av Morten Sommer Løre og Abel Margrethe Gyth. Dette står helt klart å lese i kirkebok for Vega da foreldrene ble forlovet 26. oktober 1786. Hun er altså ikke i slekt med Petter Dass. Det som står i denne boka at Abel Margrethe Gyth var gift med Morten Petersen Sommer av Dass-slekt, stemmer ikke. Så jeg må nok bare beklage at enkelte viknaværinger må korrigere CV’en sin. Denne Morten Sommer Løre ble døpt på Buøya i Kolvereid 20. februar 1763. Han ble senere lensmann i Vega. Hans foreldre var Jon Pedersen Løre og Else Knudsdatter Mathiesen.

 3. Sofie Anita Tennfjord sier:

  Litt om min slekt i Nærøy og Vikna: Min tipp x 4 oldemor Anne Elisabeth Alexandersdtr. Gyth(skotsk slekt) gift i Trondheim 10. nov. 1773 med Ole Mortensen Degen(tysk slekt) kom som enke til Risværet sammens med sine fire barn. Hennes datter Ellen Mortine Marie Degen f. 1774 i Trondheim ble g.m. Otte Brandtzæg i Fjølvika. De er mine tipp x 3 oldeforeldre. Anne Elisabeth A. Gyth var barnebarn av prokurator(sorenskriver) i Vefsn Anders Alexandersen Gyth og Margrethe Jensdtr. Falch. Margrethe Jensdtr. Falch var datter av Jens Albriktsen (?)f. før 1645 på Nordmøre, han var forvalter for Jochum Irgens gods på Helgeland, han var gift med Kirsten Pedersdtr. Falch f. 1643 på Tjøtta. Kirsten var datter av morfar til Petter Dass, Peder Jacobsen Falch f. 1591 i Trondheim, Peder var fogd på Helgeland. Kirsten og Maren, mor til Petter Dass, var søstre, Kirsten var yngste tanta til dikterpresten Petter Dass. Petter Dass sin sønn magister Anders Dass ble gift med Rebecca Angel, datter av Lorentz Angell, forretningsmann i Trondheim. Anders og Rebecca hadde 10 barn. En datter Abelone ble g.m. presten Morten Sommer.
  .

 4. Harald Moe sier:

  Hei der i historielaget.
  Harald Moe her, opprinnelig fra Rörvik – og boende i Kjöpmannsgata. Jeg er
  i slekt med Peter Dass, han er min syvende tippoldefar. Jeg har et enkelt spörsmål som jeg haaper at dere kan svae paa. Finnes den store slektsboken i nye opplag / eller er det mulig aa kjoepe av det foerste opplag.
  Takker for hjelp om dere kan..
  Med vennlig hilsen
  Harald

 5. Per Arne Moe sier:

  Hei hvor i kjøpmanns,gt bodde du. Og hvilken Moe nedstammer du fra?

  Hilsen
  Per Arne Moe x Rørvik.

 6. Espen Holtermann sier:

  Er 8. generasjons ledd til Petter Dass. Dessverre har min farmor (Wenche Holtermann) gitt mye feil informasjon til Røtvold, Øystein Angell, når boken skulle skrives på
  90-tallet. Hun har kommet med feil informasjon om navn et cetera. Vet ikke om Øystein Angell lever lengre. Dette er informasjon som jeg mener burde vært rettet.

  Med vennlig hilsen Espen Holtermann (barnebarn av Wenche Holtermann)

 7. Arnt Kristian Marthinussen sier:

  Andreas Dass født 1871, Anna dass født31.05 1888 er mine slektninger fra Hemnesberg,prestegjeld.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *