Aktiviteter

Vågsengdagen 2017

Tekst og bilder: Knut Grindvik

Det var et flott og nyoppusset Vågsengtun som tok i mot nærmere 100 mennesker med smått og stort søndag 17. september.

Vågsengtunet har blitt et prektig uteanlegg

 

Årets Vågsengdag (og «Kulturminnedag») ble gjennomført med mye på programmet de tre timene som arrangementet varte.

Det var mange ulike aktiviteter som både gammel og ung kunne glede seg over, og for de yngste var nok hesteridning og det å gå på stylter mest spennende.

 

Paul Woxeng Sollid er barnebarn av Paul Woxeng. Her poserer han ved hovedbygningen hvor hans morfar vokste opp

Ellers var det kunstverksted med Kyien K. Fox, salg av ulike håndarbeidsprodukter ved Ryum Quilt og musikalsk innslag ved

Sara Marie Ulsund Stiksrud og Vidar Williksen. Skotthyllkonkurransen ble godt ivaretatt av Paul Woxeng Sollid.

 

I det gamle stabburet («Amerika-buret») var det ordnet til ei utstilling av gammelt medisinsk utstyr, og det var i dette stabburet at Paul Woxeng startet sin første samling i 1919. For øvrig er det 50 år siden Paul Woxeng døde plutselig den 28. august i 1967.

 

 

En av flere ildsjeler har vært Anton Hunnestad

Kristin Kjønsø og Stein Bjørnæs fra Kystmuseet Norveg hadde laget en konkurranse der publikum skulle finne ut hva en rekke gamle gjenstander opprinnelig ble brukt til. Dette ble et populært innslag.

Hovedhuset på Vågsenget har fått nytt hagegjerde

 

 

I løpet av dette året har det blitt gjort et stort arbeid med å forskjønne Vågsengtunet, samt at veien utover til Vågsenget har blitt forbedret. Anton Hunnestad, Paul Woxeng Sollid og Ragnar Kirkeby-Garstad fikk rosende ord for sitt engasjement for veien utover av avdelingsleder ved Kystmuseet Charles Utvik.

Kyien K. Fox og Christiaan van Gaal bor på Vågsenget og har gjort mye for forskjønnelsen av tunet

Ellers må samboerparet Kyien K. Fox og Christiaan van Gaal nevnes. De bor f.t. fast på Vågsenget og de har nedlagt et stort arbeide med renoveringen av tunet sammen med andre fra Kystmuseet.

Mat og servering ble besørget av Vikna Frivilligsentral.

Været var upåklagelig, overskyet, men med en mild og rolig høstdag.

Vågsengdagen står sterkt i Vikna!

 

 

Med Vikna Historielag til Hildurs Urterarium

Tekst og foto: Knut Grindvik

Gjengen samlet på tunet på Tilrem Gård. F.v. foran: Turid Møllersen, Aud Fjellingsdal, Kjellrun Åsgard, Odd Roger Kvalø, Evelyn Barø, Tore Prestvik og Øystein Magnus Aarstad. Bakerst fra venstre: Palmer Williksen, Ernst Moe, Bjørn Ramfjord og Steinar Strand.

Lørdag 16. september 2017 arrangerte Vikna Historielag en dagstur for sine medlemmer og andre interesserte til Hildurs Urterarium på Tilrem like nord for Brønnøysund.

Urterariet ligger i et historisk område som en gang var et mektig høvdingedømme for Helgeland, og det har dessuten vært menneskelig aktivitet gjennom flere tusen år i dette  distriktet. Tilrem var også kjent som en gammel markedsplass.

«Bibelhagen»

Det var i 1988 det hele startet. Hildur Tilrem, opprinnelig fra Mindland, men som var gift med Torbjørn Tilrem, begynte dette året med egen bedrift på Tilrem Gård. Noe av det første hun fikk satt opp var urterariet. I denne vakre hagen ble det etter hvert et rikt utvalg av urter og blomster som reisende og andre kunne beskue.

Fra Sagastua

Siden har det blitt mange utvidelser av familiebedriften, blant annet ble det satt i gang vinproduksjon som den første i sitt slag i Norge. Og gjestene som stakk innom fikk servert egenprodusert vin til maten. På slutten av 1990-tallet kunne du også få kjøpt denne vinen på Vinmonopolet. Men den er nå gått ut av produksjon.

Lunchen inntas i «Sagastua»

Driften av Hildurs Urterarium er i dag overtatt av andre familiemedlemmer. I dag drives det dessuten restaurant med matvarer fra egen gård, såkalt «kortreist» mat, foruten en egen gårdsbutikk som blant annet selger krydderblandinger.

Ellers blir plassen brukt til kurs og konferanser gjennom skoleåret. Stedet ligger omkranset av nydelig natur og anbefales til alle som reiser til Sør-Helgeland.

 

 

Regn og grått la ingen demper på markeringen av årets kulturminnedag på Vågsenget.

Værgudene var ikke helt på arrangørenesKulturminnedagen-på-Vågseng-a
side da Kulturminnedagen 2015 ble markert på Vågsenget søndag 20. september. På tross av dette hadde mellom 50 og 60 stykker tatt veien utover til mellom-Vikna. Årets tema var nabolag, mennesker og historie. Museet Midt, avd. Kystmuseet stod som arrangør i samarbeid med Vikna Historielag og med god hjelp fra Vikna frivillighetssentral som blant annet sto for mat- og kaffesalg.  Det var lagt opp til mange aktiviteter på Vågsengtunet:

Pistolklubben var representert med Harald Riise som viste oss hvordan man brukte svartkruttpistoler og likeså ei innføring i hvordan man støpte kuler i gamle dager.

Kyien K. Fox, opprinnelig fra New Kyien-K.-Fox-(1)-aYork, hadde ordnet til et lite kunstverksted hvor spesielt barna fikk utfolde seg.

 

Christiaan-van-Gaal-(1)-aHennes samboer Christiaan van Gaal fra Nederland, presenterte gamle håndverktøy og teknikker på hvordan man skulle bruke de riktig. Samme Christiaan, som er håndverker, er en meget nevenyttig kar som Museet Midt har hatt god hjelp av. Han har restaurert hovedbygningen som nå framstår i all sin prakt, og med god hjelp fra sin samboer Kyien. Paret bor for tiden på Vågsenget.

Sylvia Riise tok for seg mattfilleklipping.

Ellers var det innlagt ei kulturminneløype med gjenstandsquiz, og Vikna Historielag hadde en konkurranse med lokalhistoriske spørsmål. Anne Grethe Walaunet tok seg av tombolaen som hadde grønnsaker som gevinster.
Vågsenget-hovedbygningen-ferdig a

Det ble en innholdsrik dag under årets kulturminnedag med god stemning og bare glade mennesker til stede.

Tekst og foto: Knut Grindvik

Vågsengstevnet 2014

Det tradisjonelle Vågsengstevnet ble i år arrangert som et innslag i Kulturminnedagene 2014. Vikna Historielag, Kystmuseet Norveg og Vikna Røde Kors samarbeidet om arrangementet på Vågsengtunet søndag 21. september. Et 60-talls besøkende fant vegen til Vågsenget for å oppleve et bra variert kystkulturprogram.Vågsengstevnet-tilhørere

Roger Walaunet leverte del 2 av”Den store reisen”, reisen fra 1814 til 2014 som ble påbegynt på Norveg 6. juni. Nok en gang et velsmakende og meget godt krydret (!) fordrag basert på hans allsidige historiekunnskaper og grundige kildegransking.

GjenstandsquizMange gikk kulturløypa på og omkring tunet. Postene hadde spørsmål relatert til Vågsenget, som for eksempel hva som er avbildet på hellemaleriene på bergveggen ned mot støa, hva muren ved inngangen til tunet hadde vært og hva som var det fulle navnet til Barbro som ble brent på bålet.

Inne i hovedbygningen fikk en delta i en gjenstandsquiz, selvsagt med utgangspunkt i ”Den store reisen”. Fire gjenstander var satt fram, de du ser avbildet til høyre. Ta quiz’en nå da vel, og sjekk dine svar med fasiten her.

Sylvia Riise dissekerte et urshode og serverte smaksprøver på de ulike gourmetstykkene i det, alt mens hun fortalte navna til beina og hvordan disse var med i eventyret som foreldre i hennes barndom fortalte for kanskje å lokke barna til å nyte et litt skremmende måltid.

Vågsengstevnet-SaraMUST

Viknas kjente artist SaraMUSt Ulsund Stiksrud varmet tilhørerne med flere av sine egne stemningsfulle låter, som for eksempel ”Varme klær”  som fungerte ekstra godt i nordavinden på Vågsenget.

Ellers så fikk barn og voksne prøve seg på karding og spinning på håndtein, under veiledning av Lise Juul Mortensen og Nina Grindvik Sæternes. En  kunne også utfordre balansen på Røde Kors sine stylter, vise styrke i tautrekking, eller forsøke seg på å gjette vekta til en villaks.

Vågsengstevnet-Almot

Et lite minimarked bød på salg av skinn fra utgangersau, økologiske grønnsaker og syltetøy, og hjemmelagde lefser og flatbrød.

Vågsengstevnet-matservering

Norvegkokken Andreas Holmboe stilte opp med en skikkelig tradisjonell kystrett, – sildesuppe. Noen mente den smakte godt, andre at det var en nostalgisk opplevelse som de kanskje syntes det var like greit fikk høre fortida til. Alternativer som trøndersodd, økologiske pølser, vafler etc ble også tilbudt.

 

 

Årsmøtet 26.02.2014 er avholdt!

Vi er et lite lag med 60-70 betalende medlemmer (vil gjerne ha flere) men oppmøtet på årsmøtet var bra. En trivelig kveld med gjennomgang av årsmeldinga for 2013, vanlige årsmøtesaker, quiz om gamle gjenstander, – og selvsagt kaffe og kaker.

Referat fra årsmøtet ligger under menyvalget ”Om laget” – ”Referater”
Årsmeldinga (illustrert!) finner du under ”Om laget” – ”Årsmeldinger”

Og så noen bilder fra årsmøtet i Berggården:

Årsmøte-14-Styret
Styremedlemmer og vara: Fra venstre: Dagrun S. Kvalø, Frank Mæhle, Kjellrun Åsgard, Knut Grindvik, Nina G. Sæternes og Nic Furu


Årsmøte-14-KaffeKaffe!


Årsmøte-14-QuizQuiz-mastere Nina og Kjellrun.

——————————————————————————————-

RØRVIK-NOSTALGI PÅ NORVEG

Rørvik – et tilbakeblikk i tekst og bilder gledet mange

Det var godt med folk da Vikna Historielag og Kystmuseet Norveg arrangerte en nostalgisk kveld med kystbyen Rørvik i fokus onsdag den 13. november 2013.

Rørvik på 1950-tallet

Rørvik på 1950-tallet, sett fra fryseriet

Over 70 stykker hadde innfunnet seg, da leder i historielaget, Nina Grindvik Sæternes kunne ønske hjertelig velkommen til arrangementet som i bilder, toner og ord dreide seg om Rørvik.

Forsamlingen sang visa I de gode gamle dager med tekst av Steinar Grande og med akkompagnement av Halvor Prestvik på trekkspill.

Deretter ga leder en fyldig rapport om hva laget har jobbet med i inneværende år. Hun nevnte blant annet båtturen med «Hillerø» til vest-Vikna, der Roger Walaunet var guide og fortalte over temaet Krigsår i Vikna og Rinnan-banden. Videre nevnte hun litt om arbeidet med Viknakalenderen 2014 og bokprosjektet Minner fra Viknaskolene som begge kommer ut til jul. Leder ga også ei orientering om ei vandreutstilling om Grunnlovsjubileet i 2014 som kommer til kommunen, og at Vikna Historielag fyller 60 år i jubileumsåret.

Ellers presenterte hun Vikna Historielag`s nye nettside som Nic Furu har utviklet. Når det gjelder Viknabøkene, så vil de 3 bindene om ikke alt for lang tid bli lagt inn i Nasjonalbiblioteket sitt arkiv.

Kjellrun Åsgard leste og ga noen smakebiter fra boka om Viknaskolene som blir ei bok på rundt 100 sider.

Roger Walaunet

Lokalhistoriker Roger Walaunet

Roger Walaunet snakket om skolehistoria i Vikna og litt om kommunens arkiv som etter hvert har blitt ganske så rikholdig. Han var også innom Rørvik`s historie. Ellers ga han ei fyldig orientering om gate- og veinavn, hvor han ba publikum om å komme med innspill til nye navn. Han etterlyste blant annet flere kvinnenavn.

Linn Ofstad fortalte ei historie som hennes mor hadde opplevd som ungjente i Rørvik, og Sylvia Riise pratet om vintersportsutstyr som ungene i Rørvik brukte da hun var barn, og hvor de mest spennende akebakkene var.

Solveig Kleven kom med et par morsomme historier fra sin tid som lærer i Rørvik.

Ellers var det ei rikholdig billedsamling i storformat over utviklinga av tettstedet Rørvik, og som leder i historielaget presenterte.

Gamle Rørvik-bilder

Utstilling av bilder fra gamle Rørvik.

Det ble en innholdsrik kveld på Norveg og mye å mimre over, og med sangen Ved Nærøysund av Hjalmar Haugland, ble den nostalgiske kvelden avsluttet.

 

Ett svar til Aktiviteter

  1. Arne Furre sier:

    Hei
    Jeg er etter bilde fra gamle Fossagutt eid av Fossa familien og Haugar II av Fryseriet som jeg arbeidet på i mine skole dager. Har dere noen mening om hvor jeg kan lete?
    mvh
    Arne Furre
    Darwin
    Australia

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *