Svahylla

Klage
til Vei-indspectør Her Capitain Holst!

Vi undertegnede har i længre tid havt en stor Besværlighed med at holde i farbar stand en bjærgklev som kaldes Svahylden. Som er saa Steiel og bradt at det er forbunden med stor fare at kjøre med læs selv nedover. Og i aar var den i saa fordervet stand at den var bare stenuren da vi begynte at gruskjøre den. Thi den er saa udsat for Skred og Vandflom .…….

Veien var en gammel ferdselsvei som ble kraftig forbedret etter denne klagen i 1869. Lensmann Ped. Anzjøn og ordfører I. P. Kirkeby var sentrale i den omfattende etterfølgende saksbehandlinga som resulterte i at veien ble forbedret og mindre utsatt for issvuller om vinteren, – men som fortsatt var plagsomt bratt!

Veien var i perioden 1875 til 1920 den eneste kjørbare vei mellom Rørvik og Sørsida. Den første bilen som kom til Vikna var faktisk nødt til å kjøre der.

Så langt Reidar Prestvik i Årbok for Vikna 1983.

Svahylla-kart    Svahylla-foto

Veistrekninga fra Byåsen til fylkesvei 770 ved Ryum skal nå altså restaureres.
Den nystartede interesseforeninga Den Gamle Svahyllveien Vel arrangerer dugnader og arbeider for å ruste opp veien til en god turvei som skal bli framkommelig for sykkel, rullestol og vogn.

Svahyllveien-0    Svahyllveien-3

Det går i dag en sti langs veitraseen, men en plass er steinmuren i ytterkant rast ut og veilegemet borte etter at tyskerne under krigen sprengte veien for å sikre seg mot motorisert bakholdsangrep. Planen er å heve opp igjen steinene og gjenoppbygge muren. Turveien skal fortsette over jordene til Ryumsgårdene og over den restaurerte steinhvelvbrua som ligger nesten helt framme ved Sørveien på Ryum.

Svahyllveien-1    Svahyllveien-2

Svahyllveien-4    Svahyllveien-5

Ett svar til Svahylla

  1. Kristin Kjønsø sier:

    Hei! nå er veien gjenoppbygget, og vi planlegger flere «stoppesteder» der skal vi fortelle om tyskerne som bombet veien, de rike vikinggravene på Ryum, stridsøksfolka som kom til Rørvik i yngre steinalder. Vi har fått satt opp et utkikkspunkt, med bålmuligheter, en moderne gapahuk, der vi engasjerte YNVS til å skape og bygge den. I forbindelse med veibygginga ble steinbrua restaurert.
    Vennlig hilsen Kristin Kjønsø, leder i den gamle Svahyllveien.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *