Er du i slekt med Petter Dass?

Petter-DassBra mange nålevende Viknaværinger er faktisk det!

Etter litt blaing og søk i boka «Ættebok for Petter Peitersen Dass og hans hustru Margrethe Andersdatter og deres etterkommere i fjorten generasjoner» så dukker det opp kjente Vikna-folk med blant annet navnene Vikestad, Sylten, Pettersen, Hemming, Hansen, Hasfjord, Grunnan, Lothe, Vikestad, Moe, Lothe, Hansvik etc.

Men flest og eldste tilslag får en når en søker på Dekkerhus. En kan f.eks. finne at Kristin Dekkerhus har Petter Dass som sin tipp-tipp-tipp-tipp-tipp-tipp-tipp-tippoldefar. Kanskje noe å sette på CV’en sin!

Etter at boka er åpnet i Nasjonalbiblioteket søker du etter ditt navn satt i anførselstegn i søkeruta som forstørrelsesglasset helt øverst til venstre åpner. Deretter må du grave deg tilbake i tid. På side 9 i boka finner du en bruksanvisning for hvordan du finner hele veien tilbake til Petter og Margrethe Dass.

Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.

2 kommentarer til Er du i slekt med Petter Dass?

  1. Hei ! Har blitt fortalt at jeg er i slekt med Petter Dass. Har en ætteliste som jeg fikk tilsendt for mange år siden. Holder på med et slektstre nå og skjønner jo at slekta er veldig stor. Ættelista navngir 13 navn..nederst Ricard Falch ca år 1500 Danmark. Nr 9 på lista finner jeg Peder J Falck. .Petter Dass’ bestefar. Nr 3 på lista min tippoldefar Petter Pedersen f.1847, g med Ingeborg f Hansdatter. Kan denne informasjonen være riktig ?

  2. Dag Fjær sier:

    Elen Maria Mortensdatter Sommer (1787 – 1845) som blir gift i Ytre Namdal, er datter av Morten Sommer Løre og Abel Margrethe Gyth. Dette står helt klart å lese i kirkebok for Vega da foreldrene ble forlovet 26. oktober 1786. Hun er altså ikke i slekt med Petter Dass. Det som står i denne boka at Abel Margrethe Gyth var gift med Morten Petersen Sommer av Dass-slekt, stemmer ikke. Så jeg må nok bare beklage at enkelte viknaværinger må korrigere CV’en sin. Denne Morten Sommer Løre ble døpt på Buøya i Kolvereid 20. februar 1763. Han ble senere lensmann i Vega. Hans foreldre var Jon Pedersen Løre og Else Knudsdatter Mathiesen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *